Anke Wijnia

Bote

Bote

Materiaal: acryl & olieverf op paneel
Formaat: 50 x 60
Discipline: schilderij

Rembrandt heeft mij volledig geïnspireerd voor dit portret. Dankzij verdieping in zijn werk ben ik tot deze kleur en materiaal keuze gekomen en heb ik geëxperimenteerd met zijn manier van werken. Zoals, met de achterkant van het penseel haren krassen, het vangen van het licht en de emotie van Bote die voor mij model heeft gezeten in de kleding uit de tijd van Rembrandt. Het zoeken naar het contrast niet alleen in licht donker maar ook in dun - dik. Het witte kant was voor mij ook een uitdaging om deze in lagen uit te werken.Dit was al een hele belevenis op zich. Het eforische gevoel wat Rembrandt in die moet hebben gehad met zijn manier van schilderen dat heb ik even van dichtbij mogen ervaren... en dat smaakt naar meer.
“Het vastleggen van een persoonlijkheid, dat is zó mooi om te doen” Het schilderen van een goed portret heeft voor Anke alles te maken met gevoel. “Een portret kan technisch perfect zijn, maar als het geen expressie toont, is het leeg.” Het vangen van iemands persoonlijkheid, daar gaat het haar om: “Ik wil laten zien hoe iemand is, hem ráken. Daarbij laat ik ook mijn eigen emotie spreken, ik schilder wat ik zie maar ook wat ik voel bij de persoon en doe dat heel intuïtief: ik denk niet maar dóe. Ik werk vrij en los, durf te experimenteren en te falen, en schilder graag buiten de lijntjes.” “Mensen, mode en musea, de bloemen in een veld, de kleuren van een gevel… Inspiratie vind ik overal” Als vijfjarige tekende Anke motieven en dessins, geïnspireerd door de stapels stoffen die ze zag in de stoffenzaak van haar ouders. Graag zat ze er hoog op de trap. ‘Kind, wat zit je toch te dromen!’, zeiden mijn ouders dan. Maar dat deed ik niet, ik observeerde: de mensen, hun gedrag, de interactie. Dat fascineerde me toen al. Als tiener ging ik schetsen, portretten, ik droeg altijd een schetsboekje bij me. Het eerste portret? Dat was van mijn vader, de man van wie ik mijn creativiteit erfde.” “Dat je begint met een wit doek en niet weet waar het naartoe gaat, die vrijheid, dat is zo heerlijk!”Anke Wijnia (1971) werkte 24 jaar als interieurstylist (voor onder andere Pilat & Pilat) toen zij zich in 2015 fulltime ging richten op haar talent: kunst schilderen. Model- en portretschilderkunst hebben haar grootste liefde. Kenmerkend voor Ankes werk zijn de snelle schildertoets, het warme kleurenpalet en de gelaagde opbouw, waarbij portret of model ontstaan vanuit de ondergrond. Anke werkt met acryl, olie en houtskool en maakt zowel vrij werk als in opdracht. “Het is heel intiem om een portret te laten maken. Dat mensen je dat vertrouwen geven is heel bijzonder”Wilt u een portret laten maken door Anke? Het liefst schildert zij naar model, maar als dit niet mogelijk is, volgt na een kennismakingsgesprek een tweede, uitgebreide ontmoeting waarbij door een professionele fotograaf foto’s worden gemaakt. Aan de hand van deze foto’s én uw verhaal gaat Anke aan de slag. Een portret laten maken aan de hand van bestaande foto’s kan ook, bijvoorbeeld van een overleden dierbare. “Het ene portret is moeilijker dan het andere, maar ik ervaar het schilderen nooit als een worsteling, maar altijd als een uitdaging”

Website: www.ankesarte.nl

Stemmen:

Stem rondes

  • Jury ronde 1 van 01-10-2019 00:00 tot 01-11-2019 12:00
  • Jury ronde 2 van 01-11-2019 00:00 tot 01-12-2019 00:00
  • Open stemmen van 01-10-2019 00:00 tot 21-11-2019 00:00

Partners

/TALQ0180.jpg/logo2015_payoffNL_ZW.png /Logo

Nieuws

04/12

Winnaar en top 10 bekend!

Op 4 december zijn de winaar en de top 10 bekend gemaakt!

Lees verder

27/11

Expositie BplusC locatie Het Leidse Volkshuis

Video van de expositie van de Publiekswinnaar en genomineerden van Rembrandt Leeft!

Lees verder

22/11

Publiekswinnaar Rembrandt Leeft!

De Publiekswinnaar van Rembrandt Leeft! is bekend!

Lees verder

04/11

De 50 genomineerden zijn bekend!

Lees verder

02/10

Publieksronde en eerste ronde vakjury begonnen

Lees verder

09/07

Data en locatie expositie bekend

De genomineerden, publiekswinnaar en finalisten van Rembrandt Leeft! mogen hun ingezonden werk van 30 november 2019 tot en met 26 januari 2020 exposeren op twee verschillende locaties van BplusC te Leiden.

Lees verder

08/07

30 klassieke schilderijen uit verschillende kunstperioden digitaal herdacht

Lees verder

02/07

Discover Rembrandt – His Life and All His Paintings

Tentoonstelling van 6 juli t/m 1 september 2019 in de RAI Amsterdam.

Lees verder

09/05

Stap in De anatomische les van Dr. Tulp

350 jaar na Rembrandts dood brengt Nationale-Nederlanden samen met het museum het Mauritshuis het schilderij De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp tot leven.

Lees verder

17/04

Rembrandt Art Festival

Op 15 juli vindt het Rembrandt Art Festival plaats ter ere van de geboortedag van Rembrandt.

Lees verder

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Facebook